torsdag 20 september 2012

Jūrmala 19-21.7

Ni som är riktigt med i svängarna kanske lade märke till att vi i somras var fem dagar i Lettland, men att jag bara bloggat om hälften av dem. Här kommer andra delen av vår resa.

På torsdag, den 19:e juli, tog vi alltså tåget från Riga till Jūrmala. Jūrmala är ett samhälle cirka 40 km utanför Riga. Där finns en strand som är 33 kilometer lång, en riktig turistort med andra ord. Det är också där alla rika ryssar håller till under sin semester.

Jakob på tåget
Det gick sjukt långsamt och luktade illa. Men biljetten kostade knappt någonting!
Den här killen från Japan skulle, precis som vi, stiga av i Majori. Han och Jakob språkade under nästan hela resan och när vi väl klivit av tåget promenerade vi tillsammans in till byn.
Det var inte alls svårt att hitta hotellet vi skulle bo på. En gigantisk, vacker, blå trävilla 100 meter från stranden. Men när vi väl kom till receptionen fick vi veta att vi skulle bo i ett helt annat hus? Receptionisten hämtade en man som skulle visa oss vägen till vårt rum. Vi blev lite småsura, faktiskt.



Byggnaden där vårt rum fanns låg på själva "huvudgatan" Jomas iela. Vi blev glatt överraskade över det fina rummet. Rummet vi hade vid Kolonna Hotel i Riga var mycket sparsamt inrett och väldigt kalt, med ostädade golv och två enkelsängar, det här var ju helt andra bullar!

Dagens restaurang
Strax efter att vi lämnat våra väskor på rummet gick vi ut för att äta. Lunchtiderna var sedan länge förbi och vi hade ju bara ätit frukost dittills.

Huset där vi bodde

Mycket flottig pizza
När vi ätit tog vi genast en promenad ner till stranden, för det var ju faktiskt på grund av den som vi kommit till Jūrmala.



Östersjön!

Kaffe på maten. Mycket märkligt kaffe dessutom. Man fick max 1,5 deciliter kaffe som för det första smakade väldigt konstigt. För det andra hade de ingen mjölk? Hur som helst tog det inte lång tid förrän jag fick riktigt, riktigt ont i magen. Det kan ju ha berott på pizzan också, men i alla fall - dåligt.



Vi hängde en stund på stranden. En liten bit ifrån oss satt en finskspråkig familj.

Jūras iela




Mycket trevliga små gator att promenera på och massor av intressanta hus att titta på. Kontrasterna kunde vara riktigt stora. Man gick förbi en stor lyxvilla med grind med portkod, jacuzzi och en hummer på garageuppfarten och på gården bredvid stod ett gammalt litet träruckel.

Snart gick vi tillbaka till vårt rum. Jag försökte få bukt med magontet genom att pimpla sodavatten och sova. Utan resultat. På kvällen gick vi ut för att avnjuta några drinkar, men jag höll mig till alkoholfritt hela kvällen för att inte göra saken värre.

Andra dagen i Jūrmala var det riktigt varmt så då gick vi till stranden. Det var enda gången jag var på en strand den här sommaren. Självfallet brände jag mig riktigt ordentligt i solen, men det gjorde ingenting för det hade varit en helt perfekt dag!



På kvällen gick vi till den här mysiga restaurangen. De hade meny också på finska och svenska och en massa smarriga rätter! Men när vi skulle beställa visade det sig att de inte kunde ta emot några sorts bankkort överhuvudtaget, så jag fick springa till vårt rum och hämta kontanter. När vi fick maten blev vi mycket besvikna. Fyra minimala bitar revbensspjäll vardera, som till största delen bestod av fläsk och knappt smakade någonting. Senare på kvällen gick vi till en annan restaurang och åt varsin hamburgertallrik, men innan dess tog vi en lång promenad.

Sådana här övergivna hyreshus kunde man stöta på. När man kom in på gården kändes det plötsligt som om man var i Pripjat.
Vi gick genom en park och upp i ett utsiktstorn. Högst uppe såg man ända till Riga.
Bra motion fick man i alla de här trapporna. Och när man väl kommit upp insåg man att hela tornet svajade!





Den dåliga restaurangen hade i alla fall ett fint träd


Sista dagen hade vi några timmar att fördriva innan det var dags att åka till flygfältet. Så vi promenerade ännu lite mera, spanade in några souvenirbutiker och drack kaffe.


Sötaste furan i Lettland!
Helt klart finaste latten jag någonsin druckit!
Vi åt middag i restaurangen vid hotellet där det var meningen att vi skulle ha bott. Sedan orkade vi inte vänta längre utan beställde en taxi till hotellet och åkte ut till flygplatsen. Väl där spenderade vi ännu någon timme innan det var dags att åka hem.

Eiropa, där vi egentligen skulle ha bott
Vi sa hejdå till ett mycket regnigt Riga...
... och Hej till Finlands Soligaste Stad...
... Vasa!

1 kommentar:

Gitta sa...

Fina bilder!
Ser ut som en mysig stad :)